30 mars 2010

Tour de Toilette

Att resa med barn, eller överhuvudtaget vara ute med dem på stan etc, innebär ständiga nödstopp. En fördel med det är att man håller igång blodcirkulationen och stannar man till vid något av de Info Center som finns som rastplatser längs motorvägarna med (långa) jämna mellanrum så kan man passa på att få tips om vilka attraktioner som finns i området, få rabatt på hotell mm; många Infocenter innehåller nämligen en liten turistbyrå men även utan en bemannad sådan finns en uppsjö av broschyrmaterial att tillgå. Så det kan vara riktigt trevligt och berikande att sträcka på benen!

Något som jag fortfarande har lite svårt att vänja mig vid hos de offentliga "restrooms" är den öppna designen. Alla som besökt USA vet vad jag menar - båsen med halvmetersöppningarna nedtill, de breda gliporna runt dörren och den totala bristen på ljudisolering... Det känns inte så privat mao utan tankarna går lite mer till gamla tiders utedass med flera platser på raken.

Det värsta restroom jag besökt var när jag en gång var i nöd på Venice Beach i Los Angeles. Toaletterna var inhysta i bunkrar på stranden och den första jag kom in i bestod av ett enda stort rum med några toastolar på rad. En påverkad tjej satt längst in och välkomnade mig glatt att göra henne sällskap men jag avböjde vänligt... Nästa bunker hade åtminstone en gnekig båsdörr som man kunde peta igen så det fick duga.

Nä, tacka vet jag när man kommer till Arlanda och måste gå och pudra näsan; det känns alltid hur ovanligt lyxigt som helst att få ett eget rum, helkaklat och fräscht!
Och nu är det dags att gå upp till husets eget Master Bathroom (med privat toalettdel!) och göra kväll! Nattinatt!

3 kommentarer:

BQ sa...

Utan att gå in på några detaljer så är min värsta upplevelse en offentlig toalett på Nevskij prospekt i dåvarande Leningrad.
De vaktande gummorna såg längtansfullt på mitt medhavda toalettpapper och tiggde den lilla flaska flytande tvål (med desinfektionsmedel) som jag alltid har med på utlandsresor...Tur att platådojor var populära i Sverige då. De kom väl till pass. Men inte ens den höjden hade räckt till på toalettgolvet vid flygplatsen i Kairo, som intar 2:a platsen i denna liga.

mammaxtre sa...

Offentliga toaletter är bara aktuellt om det evrkligen är ett måste. Tänk de stackare som arbetar heltid med att städa dessa äckliga toaletter. McDonalds brukar inte vara någon höjdare att gå på toa på. Har hänt att jag nästan kräkts av vad jag möts av.

Inte tror jag att de som städar offentliga toaletter har bra betalt heller. Fastän de är värda det.

Nena in da USandA sa...

BQ: Hrm, du får mig att tänka på "toaletterna" jag mötte i Tunis... inget skoj minne det heller! ;)

mammaxtre: Ja, det kan verkligen vara en rysare... Här blir man dock överraskad av hur fräscht det faktiskt ofta är, speciellt på dessa vägtoaletter med Info Centers. Jag skäms lite på när jag tänker på hur dålig standard vi har på vägtoaletterna i Sverige och hoppas att utländska turister inte ska tro att det är så överallt...
Håller med om att de toastädare som finns (finns uppenbarligen inte överallt...) är värda mer cred!