13 maj 2010

Oväder och naturkatastrofer

Vi har haft ett väldigt ostadigt väder på sistone med en del kraftiga åskoväder och starka vindar. Imorse t.ex. var det åska och det var en front där man uppmätt 16474 blixtnedslag under en timma (inte bara här utom inom hela ovädersområdet alltså). När man varnar för hagel så har man numer satt gränsen till en quarters storlek (ca 2,5 cm), innan var det en penny, sen går skalan uppåt till en baseballs storlek.

Härom veckan såg vi en "dust devil" som virvlade runt utanför vårt hus och en granne som lagt gräs fick se sin halm (som används vid sådd) flyga upp i luften och strös omkring i området, det såg ganska stökigt ut efteråt.

Vår lilla fågel (som antagligen är en s.k. bebisknarkare eftersom hon redan fostrat en kull som flyttat från boet men nu ligger och ruvar igen) har valt en väldigt trygg plats för sitt bo under taket på vår furstukvist dit inget regn och rusk når. En annan fågel som byggt bo i en en i vår trädgård, fick igår se sitt bo vält av vindarna och en skrämd liten fågelunge satt kvar inne i trädet.
Men vi har ändå haft det jämförelsevis lugnt; i måndags var det flera tornados som slog ner österut i delstaten Oklahoma och flera människor dog, inga hus eller träd går att känna igen i det drabbade området.
Förra helgen var det kraftiga översvämningar i bl.a. Nashville, TN och Obama utnämnde området till Major Disaster Area. 22 personer dog i Tennessee.

Även om det inte kommer att bli fråga om någon katastrof i morgon bitti så kommer jag nog ändå att få det ganska kämpigt med att få E intresserad av att vakna eftersom han fortfarande är piggelin...
E, vid mitt nattningsförsök för tre timmar sen: Mamma, jag är pigg, jag har sovit på Spleeendiiid! Jag: Jippiii...
God natt!

Översvämningar i Nashville, Opryland Hotel. Kanske bloggläsare Inger varit där? (Bilden kommer från gruppen Nashville Flood Prayer Chain på Facebook)

7 kommentarer:

Katarina sa...

Oj, oj vad mycket nederbörd det verkar ha kommit!

Vädrets makter, jo, då är man liten, när det sätter igång.

Katarina sa...

Hej där

Du har en fotoutmaning att hämta hos mig,,

http://kattasfikarum.blogspot.com/2010/05/tionde-fotot.html

BQ sa...

Oj, oj! Jag förstår att ni läser och kollar alla väderprognoser innan ni åker ut.
Lite lugnare här. Och nu är värme från öster på väg in mot oss. Idag hela +19C! En grad mer än hos er faktiskt. I morgon regn.

Nena in da USandA sa...

Katarina: Ja, det är bara att gilla läget...
Ska kolla in din fotoutmaning - ha det!

BQ: Skönt att ni har fått det lite varmare, men vi har faktiskt varmare än er; nu på morgonen 23 och det ska bli 30 idag. Varmt och fuktigt, pust! Sen ska det nog bli åska igen framåt kvällen. Kram!

mammaxtre sa...

Vädrets makt är enorm. Den rår vi inte på så lätt minsann.

Ha det gott

Inger sa...

Ja, bloggläsaren Inger har varit på Opryland. Ett helt otroligt ställe, men detdär ser ju inget vidare ut. Riktigt skrämmande vad som hänt i Nashville. Har föjt det en del. Hur är läget nu?
Märkligt med dessa vädersvängningar och följderna av det. Hoppas att det lugnar sig.

Må gott hälsningar, Inger

Nena in da USandA sa...

mammaxtre: Nä, hade man rått på det gissar jag att inte vintern varit så extremt lång och kall därhemma... Hoppas att ni blir kompenserade med en lång, varm sommar istället! Ha det!

Inger: Vad jag vet så är det ostadigt fortfarande men när det varit översvämningar brukar det dra undan efter några dagar om det inte fylls på. Det som blir kvar är dock stor förödelse där hela hem kan förstöras och allt kletas in i lera. Idag hörde jag om en familj som nyligen flyttade härifrån Columbus till just Nashville där de födde sitt första barn och sedan fick se sitt hem fyllt med en meter vatten och bl.a. en massa ouppackade babysaker blev förstörda så det var ingen bra start för dem.

På youtube.com finns en massa filmsnuttar, här en som visar just Opryland Hotel: http://www.youtube.com/watch?v=VfL5j9ckcyo

Ha det gott, hoppas att det regnar mindre hos er!