11 mars 2009

Mörka marknader

Arbetslösheten här i USA ökade i februari till 8,1%, från 7,6% i januari i år.
In February, job losses were large and widespread across nearly all major industry sectors, enligt U.S. Bureau of Labor Statistics.

En som verkar ha drabbats är vår granne fembarnspappan som varit verksam på ett företag som har dragit ned på personalstyrkan i flera omgångar. Där blir man avstängd från sitt jobb omgående om man blir avskedad och man är aldrig mer välkommen tillbaka dit, även om man skött sig och blir av med jobbet pga nedskärningar.
The American way, åtminstone på vissa företag. Tufft, men det beror kanske på att det faktiskt förekommit att avskedade personer återvänt till den f.d. arbetsplatsen för att göra upp med chefen med skottlossning som följd.
Kanske är man rädd för hämnd från långsinta personer om de återanställs?
Hoppas att det finns en bättre förklaring...

Hur som helst så har grannarna sällat sig till skaran som försöker få sina hus sålda; en näst intill omöjlig uppgift kan man tycka för bostadsmarknaden har tvärnitat. Det finns många till salu-skyltar här omkring och de verkar nästan ha vuxit fast i marken.
Om arbetsmarknaden är osäker så är kanske inte ett nytt hus den första investering man gör, men en lånemäklare berättade för mig att det är svårt att få lån idag och att det numera tar tre månader att göra upp en låneaffär med bankerna, mot tre veckor tidigare. Och klarar man sig genom det nålsögat så har man fått svara på extremt många frågor och bankerna frågar inte allt på en gång utan det poppar upp fler och fler frågor i omgångar...
(Det har förresten även vi fått uppleva; irriterande, men det är väl bra att de kollar ordentligt nuförtiden fast de kan ju gärna tala om vilka uppgifter de vill ha redan från början.)
Nu sover alla andra i vårt, tack och lov hyrda, hus så det är dags även för hemmafrun att få några, troligtvis störda, timmars sömn... Zzz...

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas du fick en god natts sömn!

Kram My