05 oktober 2009

Kalas på amerikanska

Det verkar vara väldigt viktigt med kalasteman här, det märker man inte minst när man besöker affärernas festavdelningar där det mesta är strikt uppdelat mellan flick- resp. pojkkalas. Allt finns för en fest med t.ex. prinsesstema i pastell, om man är flicka förstås, t.o.m. slottstårtor, väggdekorationer och lekhus. Eller Spiderman, Bakugan, Diego m.fl. för pojkkalas. Något enstaka "neutralt" kan man hitta, såsom Nalle Puh eller SpongeBob.

Jag pratade med en amerikansk mamma och berättade om Storasysters kalas nyligen, som hade både flickor och pojkar som kalasgäster. Hon såg helt paff ut och undrade hur det hade gått till och berättade sen om sin dotter som hade velat bjuda en pojke till sitt kalas, men eftersom det var "tjejtema" så fick inte mamman ihop det och pojken fick inte komma.
Själv förstår jag inte att det ska behöva vara så komplicerat. A och E är "prinsessig" resp "grabbig" men de gillar att leka med t.ex. barbiesar och bilar tillsammans ändå. Och när A hade sitt kalas verkade alla nöjda även utan tema och pojkarna glufsade glatt i sig "Dora Explorer"-tårtan, trots att hon är en "tjejfigur"...

I ett tidigare inlägg berättade jag om förra veckans MOPS-föredrag kring "Party Basics" och att "Keep it Simple" trots allt var en ganska avancerad nivå i mina ögon (fast hon som talade gjorde någon jämförelse med barnkalastillställningar i Kalifornien och då kanske hennes tips var rätt basala). Några webbtips var bl.a. http://www.birthdaypartyideas.com/ samt http://www.birthdayexpress.com/ .

Man kan ju få prestationsångest för mindre, om man nu inte tycker att det är väldigt roligt att fixa med teman och har tiden för att ordna med det.
Annars är det nog vi vuxna som gör det hela så invecklat och avancerat, fast det egentligen kan vara så enkelt - Keep it Simple!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jösses, det verkar vara en hel vetenskap att ordna kalas "over there". (Lite tråkigt med könsindelningen, särskilt för barnen.)
Hösthälsningar från Södertälje, i morse när vi vaknade kl.06, var det -2. Snart vinter.....
//My

Nena in da USandA sa...

Hej My!
Ja, jag tyckte att det var lite väl indelat i Sverige, men det är inget mot här...
Vad kallt ni har! Vi fryser här, ca 14 och regn, men var ju inställda på en varm höst. Men än lever hoppet om lite till värme innan vintern kommer.
Ha det! Kram//Magdalena

kalaslotta sa...

Oj vad annorlunda det är på olika platser i detta stora land.

Vi hade just kalas för Sessan 4 år.. Bjöd självklart båda pojkar och flickor, vi hade gympa kalas på The Little Gym och hästcupcakes.

De kalas som vi har varit på har ALDRIG varit bara flickor eller bara pojkar..oftast är det gympa/sport tema..

Vilken knäppig mamma som inte bjöd en killkompis till sin tjej bara för att det var tjejigt tema..

Hej från Ö-kusten!

Nena in da USandA sa...

Hej Lotta!
Ja, vissa verkar hålla stenhårt på indelningen men våra barn har som tur är också varit bjudna på några "blandade" kalas och då har det i nästan samtliga fall varit kalas med gymlek, poolbad eller typ ChuckE Cheeses.
Det är skönt att det finns lite variation iaf!
Ha det! :)

m family goes västerut sa...

Ville valde en Kao Li docka pa WalMart igar, A valde ett lasersvard. Hoppas han behaller sin rosa sida...