18 november 2008

More shopping...

Sedan jag skrev senast har datorn i princip stått orörd pga att jag drabbades av zoombietillstånd ett par dagar (kan man önska sig ett jättestort sovpaket av tomten?); har väldigt kvällspigga barn; har gjort div. shoppingturer (IKEA bl.a) och så sist men inte minst ett allvarligt datorhaveri (som visade sig vara pinsamt lättåtgärdat - ingen mer info om det förutom att jag kom på det själv efter en dags förtvivlan när jag på kvällen packade upp datorn ur "servicekartongen" för att demonstrera felet för min man...).

IKEA, ja... I lördags var det faktiskt fjärde gången på denna korta tid som jag och Lillasyster, som hittills har haft förtroendet att få följa med, gjorde ett besök på varuhuset i West Chester. Det ligger strax utanför Cincinnati i Ohio, delstatsgrannen österut, och bilresan dit tar 2h . Jag hade även trevligt sällskap med en annan hemmafru härifrån och det var ett nöje att få möjlighet att prata ostört (en lyx, det vet alla med småttisar) och resan gick ju dessutom så fort då!

Varuhuset ser i princip likadant ut som i Sverige, både utanpå och inuti. Skyltar som upplyser om vad vissa ord betyder, t.ex "hej då", är väl i stort det som skiljer, m a o så känner man sig lätt hemma. Första gången vi var där så hade jag svår hemlängtan och mitt blågula hjärta började ivrigt bulta när vi kom dit. När jag stod i matbutiken trängde t.o.m. tårar upp i ögonen, av lycka över all svensk mat som barnen kunde tänkas vilja äta (det var innan jag börjat hitta på WalMart och lärt mig vilka motsvarigheter till svensk mat som finns här samt vilka inhemska matalternativ som barnen förhoppningsvis vill äta - ett stort problem särskilt i början som jag knappast tror att vi haft om vi rest utan barn).
IKEA känns iallafall som en skön plats där man vet vad man får (om det finns på lager...) och det passar oss väldigt bra just nu. Sen kan man ju tycka att det är tråkigt att handla just där (och så mycket mer än man hade gjort hemma) när man rest så långt men jag har inte riktigt blivit kompis med den amerikanska stilen ännu. Det finns fina saker också men just nu har jag inte tid att leta när vi har ett hem vi snabbt måste få lite hemtrevligt i. Några saker har dock passerat nålsögat såsom en väggljusstake (snirklig och dan passar den bra in i huset...) och en väldigt fin svart ram med en äldre, stämningsfull vinterbild från Central Park. Taklamporna som hänger i hallen är husets egna och är helt i linje med rådande trend här.
Apropå lampor så gav jag en bordslampa från Menards chansen att flytta in i vårt kontor. Ett par veckor stod jag ut, sen sades kontraktet upp och den stackars lampan blev utvisad. Att lämna tillbaka begagnade varor man inte är nöjd med, ibland utan emballage? Nemas problemas, bara man har kvittot med. Mycket generös policy här generellt, det tackar vi för! Och så flyttade en liten diskret glaslampa från IKEA in istället...
Och så sista apropåt för denna gång:
idag var jag återigen på Menards för jag skulle lämna tillbaka den lilla julgranen jag släpade hem i sommarvärmen för ett par veckor sen. I söndags fick nämligen A följa med när jag skulle lämna tillbaka bordslampan; hon hade inte sett Den Förtrollade Julskogen och ville gärna uppleva den efter att vi sagt adjö till lampan. När vi kom in i skogen hade de riggat upp vår granmodell, som jag inte sett live tidigare, och den showade för fullt! Det var en gran med fiberoptik av den mindre diskreta sorten, visade det sig. Jag kan tycka att det är mysigt och lite meditativt när färgerna dröjer sig kvar en stund och skiftar över mjukt. Men denna gran levde loppan i 180 - färgerna skiftade helt hysteriskt och 2-3 byten i sekunden gjorde mig helstressad! Nej tack, den togs alltså tillbaka till butiken idag, bye, bye!
Buy, buy blev det istället för en mer normal gran som jag köpte valfri belysning och utstyrsel till. Nu tycker man kanske som svensk att även den är magstark men jag som har blivit lite luttrad nu frossade i div rosetter och halsband (har man tydligen ist.f. glitter här) och kulor i blått och vitt (gult skulle det kanske ha varit istället); allt ackompanjerat av 200 småljus i klart vitt, frostvitt resp mörkblått - ska bli kul att klä den! Inte så traditionellt men spännande och jag börjar redan längta till nästa helg när man får ta fram sitt julpynt - eftersom vi ska stanna här i jul anammar vi sedvänjan! ;)

3 kommentarer:

BQ sa...

Spännande att få titta in i ditt USA-hem! Ser fint ut. Att du orkar shoppa så mycket...Jag tar mig knappt ner till vårt IKEA, bara ca 10 mil bort, mer än 1 á 2 ggr per år.
Sedan har du ju alltid dina småassistenter med. Blir väl fullt i bilen redan från start med barnstolar, barnvagn och kringutrustning...Du får mitt deltagande också!

Sara Mårtensson sa...

Hej Magdalena!

Vad roligt att du vill tävla hos mig :-)
Du behöver inte länka men tänkte jag kunde lära dig i alla fall. Börja med att högerklicka på min handduksbild och spara den på din dator. Sen går du på LAYOUT på din blogger. Välj LÄGG TILL EN GADGET och sen BILD. Sen fyller du i fälten om du tex vill skriva tävling och där det står länk så skriver du in min bloggadress och om du vill kan du länka direkt till mitt tävlingsinlägg. Sen laddar du upp bilden från din dator genom att trycka på bläddra och sen är det bara att trycka spara.. Hoppas du förstår vad jag menar! ;-) Fråga om jag har skrivit nått du inte förstår!! Nu ska jag läsa ditt inlägg!!
Kram Sara

Sara Mårtensson sa...

Hej!
Vad roligt och intressant att få höra lite om trenderna som är där borta, kan tänka mig att det skiljer sig rätt rejält mot de svenska inredningstrenderna. Jag älskar Ikea och förstår att du känner dig hemma där nu när du är så långt borta. Nu ska jag hoppa isäng! Hoppas du förstod något av mitt svamel ovan..
Kram Sara